Filosoferen over de ware Liefde…wat is ware liefde? Welke kenmerken horen bij de liefde? Lees hieronder of de ware liefde eigenlijk wel of toch niet bestaat.
Wat is liefde?
Er wordt heel veel gepraat over de liefde. Dat is ook gemakkelijk, want we hebben daarbij allemaal onze eigen ideeën. Er wordt eigenlijk nooit gespraat over wat liefde eigenlijk is en hoe je daaraan inhoud geeft. Dat zou de magie van de liefde maar tekort doen; liefde laat zich niet vangen in een redenering. Dat is jammer, want een redenering kan wel helpen om een beter begrip te krijgen van wat liefde eigenlijk is. Ik ga dus toch maar een redenering ontwikkelen.
Kenmerken van ware liefde
Er zijn heel veel liefdesbegrippen: kalverliefde, zomerliefde, jeugdliefde, hoofse liefde enz. Om niet te verdrinken in al die begrippen ga ik het alleen hebben over ware liefde. Het gaat dus niet over verliefdheid maar over het soort liefde dat we vooral kennen uit romans (geen doktersromans). Het gaat over de diepe en doorleefde liefde. Ik begin mijn verhaal met het begrip ware liefde te definiëren. Ik geef vier plausibele kenmerken. Dan bekijk ik die kenmerken kritisch. In mijn derde stap geef ik aan hoe die kritiek kan passen in het begrip ware liefde.
1. Concreet en specifiek
2. Identificeer jezelf met jouw liefde
3. Onbaatzuchtige zorg
4. Ware liefde overkomt je
Explanatory gap
Absolute identificatie is niet mogelijk
Als ik een hap van een appel neem, ervaar ik de beet, het doorzetten daarvan, het stuk appel in mijn mond, het kauwen en de verspreiding van de smaak van deze appel in mijn mond. Ik zeg: “Lekker!”. De ander kan alleen uit mijn woordkeus en mijn gezichtsuitdrukking opmaken dat ik de appel inderdaad waardeer, maar heeft geen toegang tot mijn ervaring. Hij kan nooit weten hoe ik het ervaar mijn tanden in de appel te zetten. Als ik mijn ervaring beschrijf doe ik dat met woorden die ik kies en die de ander interpreteert. Die communicatie is gebrekkig en kan mislukken. Maar zelfs als die wel lukt, ervaart de ander nog steeds niet mijn hap van de appel. Wat er ook wordt beweerd in allerlei boeken over onze hersenen, deze kloof tussen de één en de ander kan niet worden overbrugd. Kortom, absolute identificatie is niet mogelijk en daarmee kan niet worden voldaan aan dat criterium en lijkt ware liefde dus een onbereikbaar ideaal.
Maar in één geval wel
Dat is niet noodzakelijk zo! Ware liefde is wel degelijk mogelijk, want identificatie is in één specifiek geval wel mogelijk, namelijk in ons zelf. Ik ervaar mijzelf als subject, de handelende persoon, maar ook als object ‘de ander’. Ik kan mijzelf bekijken, ik kan mijzelf aanraken, ik kan tegen mijzelf praten. Met behulp van mijn zintuigen kan ik mijzelf ervaren en dus kan ik mij ook met mijzelf identificeren.
‘Liefde is de poëzie van de zintuigen’ – Honoré de Balzac
Liefde tot jezelf
‘Alleen wie kan liefhebben wordt liefgehad en blijft daarom opgenomen in de stroom van het leven’ – Rudiger Safranski (Duitse filosoof)
SENSE of LIVING
Het belangrijkste is evenwel dat het je in de gelegenheid stelt er te zijn voor de ander. Dat je onbaatzuchtig kunt zorgen voor de ander – en voor je zelf en dus samen. Niet primair om er zelf beter van te worden maar om de ander in de gelegenheid te stellen te groeien en zich te ontplooien. Daarmee geef je niet alleen het leven van de ander betekenis, maar ook je eigen leven. Daarmee leef je met de ander een goed leven; jullie SENSE of LIVING!
Beeld: zelf samengesteld beeld met foto’s van Unsplash. Tekst geschreven door dr. Peer de Vries, filosoof.
Boeken Lees tip
Meer Filosofie
ZONDER SMAAK GEEN DIALOOG OVER GEZOND ETEN
Gezond eten is goed voor onze mentale en lichamelijke welbevinden. Om gezond te eten is het ontwikkelen van je smaakzintuig heel nuttig. Door je smaakzintuig te trainen zul je smaken bewuster herkennen en beleven. Voor meer leesvoer klik op de blog want hier blijf je uren lang over natafelen.
SENSORISCHE DEPRIVATIE GEMIS AAN PRIKKELS
We begeven ons in een bubbel door Corona waarin onze zintuigen en brein te weinig wordt geprikkeld? Hebben we last van ‘sensor deprivatie’? Of te wel: zintuiglijke drooglegging of perceptuele isolatie? Doorbreek dit met je zintuigen en maak er een spel van. Lees hier in deze blog hoe je dit aanpakt.
MAAK VAN JE GOEDE VOORNEMENS GEZONDE LEEFSTIJL GEWOONTEN
Elk jaar nemen maken we weer goede voornemens die na een paar weken alweer zijn ‘vergeten’. Hoe zorg je ervoor dat het komend jaar de goede voornemens tot gezonde leefstijl gewoonten worden verheven?