Photo by Karolina Grabowska on Pexels
WAT IS SENSORISCHE DEPRIVATIE
Sensorische deprivatie betekent onthouding van zintuigelijke prikkels, zoiets als luisteren met je oren dicht. Voor de Westerse overprikkelde mens klinkt het gemis aan prikkels misschien als muziek in de oren, heerlijk je even af sluiten van alles. Maar nu we door Corona al voor langere tijd beroofd worden van zintuigelijke prikkels kan dit nadelige gevolgen hebben voor ons geestelijk welbevinden. Wanneer je onderprikkeld bent is het goed om je zintuigen te stimuleren. Wil je weten hoe? Lees in deze blog hoe je dit aanpakt met het Kim spel.
LAST VAN SENSORISCHE DEPRIVATIE
In de corona tijd kan en mag er veel niet. Onze bewegingsruimte is – soms sterk – beperkt. We hebben daardoor meer te maken met ‘sensor deprivatie’. Onze zintuigen en onze hersenen worden te weinig geprikkeld. Dat geldt voor zowel het aantal als het soort prikkels. We worden daardoor lui en raken ongemotiveerd om iets te ondernemen en dat is niet goed voor ons. Het is zaak om ons zelf bloot te stellen aan nieuwe zintuigelijke ervaringen en om ons brein te blijven prikkelen voor onze gezondheid.
Ook al lijkt het erop dat het ergste achter de rug is, toch zullen we nog lang te maken hebben met beperkingen als gevolg van de corona pandemie. Daarom is het goed er rekening mee te houden dat we nog lang vaker dan anders alleen zullen zijn en dus ook last kunnen krijgen van ‘sensor deprivatie’.
We kunnen die deprivatie bestrijden en dat kan ook als je alleen bent. Het gaat erom dat je zintuigen op verschillende manieren worden geprikkeld. Dan blijf je alert voor wat er in je omgeving gebeurt. Maar hoe train je zintuigen? Dat kan met het ‘Kim spel’
TRAIN JE ZINTUIGEN MET HET KIM SPEL
‘Kim’ is een boek van de Nobelprijs winnaar Rudyard Kipling dat in 1901 is verschenen. Het vertelt het verhaal van Kimball O’Hara, afgekort ‘Kim’, een arme jongen in India die wordt opgeleid voor spion. In dat kader wordt hij getraind in waarnemen en onthouden. Dat gebeurde met een soort spel waarmee je op een eenvoudige manier spelenderwijs je zintuigen scherpt: het Kim spel.
Voor dit spel heb je niets extra nodig behalve je fantasie. Je kan het alleen doen, of samen met anderen (samen is leuker). Je kan gemakkelijk beginnen en de moeilijkheid steeds verder opvoeren. Het gaat erom alle zintuigen te testen. Dat kan voor elk zintuig apart of gecombineerd.
De basis is steeds hetzelfde:
- je verzamelt vijf, tien of meer dingen;
- laat die (kort) zien en bind dan een blinddoek/slaapmasker voor;
- vervolgens probeer uit je hoofd te herleiden wat je hebt waargenomen;
- als je het samen met anderen speelt kan je ook de theedoek kort weghalen;
- wie de meeste goed heeft is de winnaar
Je kunt alle zintuigen apart en/of samen in het spel gebruiken.
- Zicht d.m.v. uiteenlopende voorwerpen naar vorm en kleuren (een eierdopje, lepeltje, sleutel, knoop, een tennisbal, enz.)
- Reuk d.m.v. schoteltjes met verschillend ruikende substanties (wijn, pindakaas, azijn, honing, enz.)
- Gehoor d.m.v. het maken van verschillende geluiden (een kopje roeren, een bladzijde omslaan, een pak hagelslag open maken, enz.)
- Tastzin d.m.v. het betasten van voorwerpen met verschillende textuur (een muntje, een papieren zakdoekje, een doorgesneden tomaat, een wortel enz.)
- Smaak d.m.v. het blind proeven van verschillende substanties (tandpasta, een olijf, een pinda, enz.
NIEUWE UITDAGING HOUD JE SCHERP
Het lijkt eenvoudig, maar dat is het niet. Je kunt het spel uitbreiden door bijvoorbeeld in de kamer voorwerpen te markeren. Dan moet je dus ook de voorwerpen lokaliseren. Je krijgt beperkt de tijd, waarna je moet aangeven wat je hebt gezien. Je kunt ook de verschillende zintuigen door elkaar heen testen: wat heb je gevoeld, geroken, gehoord en geproefd? Maak hapjes en probeer geblinddoekt de ingrediënten vast te stellen. Eerst door alleen te ruiken en daarna ook door te proeven. Schenk verschillende glaasjes en probeer vast te stellen wat je hebt gedronken. Probeer eens iets te proeven met een knijper op je neus; dat is echt iets anders! Er zijn heel veel manieren om er een leuke avond van te maken! Per saldo worden je zintuigen extra geprikkeld en gescherpt en dat nog wel op een leuke manier. Sta open voor een nieuwe uitdaging van dit KIM spel. Het is echt het proberen waard!
“In het kinderlijk spel ligt vaak een diepe betekenis.” – Friedrich von Schiller (Duitse filosoof en toneelschrijver)
Boeken Lees tip
Meer filosofie
FILOSOFEREN OVER DE WARE LIEFDE
Wat is ware liefde? Welke kenmerken horen bij de liefde? En als we deze kenmerken onder de loep nemen, wat blijft er dan over van de liefde? Door te redeneren ontdekken we met onze zintuigen dat ware liefde daadwerkelijk bestaat!
ZONDER SMAAK GEEN DIALOOG OVER GEZOND ETEN
Gezond eten is goed voor onze mentale en lichamelijke welbevinden. Om gezond te eten is het ontwikkelen van je smaakzintuig heel nuttig. Door je smaakzintuig te trainen zul je smaken bewuster herkennen en beleven. Voor meer leesvoer klik op de blog want hier blijf je uren lang over natafelen.
MAAK VAN JE GOEDE VOORNEMENS GEZONDE LEEFSTIJL GEWOONTEN
Elk jaar nemen maken we weer goede voornemens die na een paar weken alweer zijn ‘vergeten’. Hoe zorg je ervoor dat het komend jaar de goede voornemens tot gezonde leefstijl gewoonten worden verheven?
Wil je weten hoe jouw Zintuigen ervoor staan?
Ontdek via deze zelftest of je over- of onderprikkeld bent.
Dit is de eerste keer dat ik hiervan hoor, is het te vergelijken met meditatie?
Hallo Lara,
Goeie vraag nee het is niet een vorm van meditatie. Sensorische deprivatie betekent onthouding van zintuigelijke prikkels. Onze zintuigen en onze hersenen worden dan te weinig en te eenzijdig geprikkeld bijvoorbeeld door een sleur in je leven of door Corona. We kunnen die deprivatie bestrijden door je zintuigen bewust op verschillende manieren te prikkelen en aan te scherpen. Met aandacht (mindfull) ga je jezelf bewust prikkelen met bijvoorbeeld het KIM-spel. Bij meditatie draait het meer om ont-prikkelen voor stilte, zowel fysiek als mentaal. Meditatie is meer een techniek waarmee we onze geest tot rust kan komen. We kunnen een bepaalde staat van bewustzijn bereiken, die heel anders is dan de staat waar we normaal in zijn. Door te mediteren word je je bewust van alle gedachten die in je hoofd rondspoken. En daar doe je dan vervolgens niets mee. Je probeert je hoofd niet leeg te maken of krampachtig aan iets anders te denken. Je laat de gedachten komen, bent je er bewust van en laat ze weer gaan. Je beseft dat je niet je gedachten bent, maar dat je gedachten hebt. Als je mediteert wordt je geest helder. Je hebt minder last van het mentale gebabbel of verontrustende emoties. Gevoelens van stress en angst worden sterk gereduceerd. Deze innerlijke rust die meditatie biedt, draagt bij aan een meer positieve levenskijk. Hopelijk geeft dit antwoord je wat duidelijkheid groeten Joep Moolenburgh van SenseStory